Python, kodėl nenaudojamas Lietuvoje?

Vištos ir kiaušinio problema yra visiems žinoma, kaip ją išspręsti matyt nežino niekas… Bet šis įrašas ne apie tai, čia norėčiau samprotauti apie Python ir jo paplitimo Lietuvoje problemas.

Kodėl Lietuvoje yra tiek mažai Python programuotojų ir kodėl tiek mažai darbdavių siūlo jiems darbą? Programuotojai sako, kad neapsimoka dėti savo laiką ir pastangas į šios kalbos mokymąsi, nes niekam nereikia Python sugebėjimų, rinkoje reikalingas .Net, PHP bei Java. Kartais dar atsiranda C++, o pastaruoju metu ir Ruby programuotojų poreikis. Apie Python visi tyli 🙁

Šią vasarą (2008 metai) Lietuvoje jau antrą kartą vyko EuroPython konferencija ir netgi tai nieko nekeičia, kaip Python darbdavių nebuvo, taip ir nėra.

Ok, bet ar tikrai Lietuvoje nėra firmų kurios siūlo darbą su Linux bei Python?

  • PoV (EuroPython Lietuvoje organizatoriai), Python pasaulyje jie žinomi kaip Python geekų kontora.
  • Idiles, jau kelis metus Lietuvoje daro sprendimus su Python, pastaruoju metu ieško ir Java developerių, nes su pythonistais sunku 🙁
  • Iugo Panton, dar žinomi kaip toostis.com kūrėjai. (deja jau neegzistuoja)
  • Verslo bazė, programuoja su Python, naudoja Zope2.
  • NOUS, python geekai, naudoja Pylons/Pyramid bei Django frameworks. (čia prisipažinsiu, kad tai mano kompanija;) )
  • aCoobe, naudoja Python, Django. (pridėta 2012.11.17)
  • Esperonus, naudoja Python, Zope2 bei Django. (pridėta 2012.11.17)

Ir tai viskas? Ar kas nors dar siūlo darbą su Python Lietuvoje? Tai gal programuotojai kurie skundžiasi, kad negali rasti darbo yra teisus? Gal kas žino daugiau darbdavių siūlančių darbą su Python?

Neseniai man teko atsidurti kitoje barikados pusėje. Nuosavam web projektui reikėjo surasti žmogų kuris galėtų prisidėti prie jo kūrimo. Triniau rankom manydamas, kad problemų tikrai neturėtų iškilti. EuroPython konferencijoje keli žmonės man skundėsi, kad norėtų darbo su Python, o dabar priversti dirbti su PHP, Java arba C++.

Šiaip anksčiau maniau, kad programuotojui svarbiau technologija, projektas, aplinka nei atlyginimas ir jei pasiūlysiu tiek kiek žmogus uždirba dabar arba truputi daugiau, tai žmogus tikrai norės prisidėti prie mano projekto, o jei dar pasiūlysiu procentą nuo startup’o (taip taip, aš iš tų kurie nusprendė kurti nuosava startup’ą) tai išvis bus gerai.

Rezultatas:

8 žmonės pasakė, kad jiems įdomu, norėtų prisidėti bet:

  • Pirmas turi labai gerai apmokamą darbą o kitą laiką nori skirti mokslams.
  • Antras turi daug Python patirties, tai ką siūliau jam labai tiko, bet jis neturi Java patirties ir bijo, kad už 7 metų, kai jam bus 35, nesuras darbo be Java arba .Net patirties. Išėjo dirbti į BIG korporaciją su Java. (papildyta 2012.11.17. Šis žmogus, kaip ir keli kiti po kelių metų Java jau sugrįžo į Python pasaulį ir to nesigaili 😉)
  • Trečias sako, kad labai nori, bet galės tik už kelių mėnesių, nes dabar … (papildyta 2009 m. vasario mėn.: šitas vaikinas visgi vėliau sutiko ir dabar kartu įkūrėm kompaniją, kur programuojama python)
  • Ketvirtas iš pradžių sutiko, bet po savaitės persigalvojo. Nusprendė, kad pastarieji metai buvo labai įtempti ir dabar reikia ramaus laikotarpio be didelių iššūkių smegenims. Ir nesvarbu, kad ten kur dirba dabar nei įdomu, nei uždarbis didelis, nesvarbu, kad siūliau ir darbą įdomu ir pinigų daugiau, svarbu, kad dirbant startup’e neišvengiamai bus didesnis darbo tempas ir įtampa.
  • Penktas gavo 1K lt daugiau nei aš galėjau pasiūlyti ir išėjo pas kitą darbdavį. Dirbs su Java, bet jam Java patinka, be to žmona laukiasi, tad daugiau pinigų niekados netrukdo.
  • Šeštasis pasakė, kad galės prisidėti vakarais, nes labai nori išmokti Python, tačiau keisti dabartinio PHP darbo neplanavo. Be to bijo, kad turi per mažai Python patirties, kad galėtų pavežti mano projekto kūrimą, o vat su Drupal ir PHP padarytų tokio tipo projektą per 1-2 mėn.
  • Septintas pažadėjo prisidėti, jam tik savaitės reikėjo dabartiniam projektui damūšti. Projektą pabaigė, tada paprašė dar savaitės pailsėti, nes prieš tai dirbdamas persidirbo. Dar už savaitės pamiršęs pažadą man, pradėjo kitą projektą savo darbe.
  • Aštuntas pradėjo darbą. Po 2-jų darbo savaičių dėl to, kad laiku nespėjau sutvarkyti finansų, pradėjo panikuoti. Šį pirmadienį, kai jau finansai buvo sutvarkyti galutinai atsisakė, nes ne vien finansai svarbu. Svarbu stabilumas ir kad kitiems žmonėms su kuriais dirbo viename ofise nebūtų dzin, kad jie padėtų jam savo patarimais ir nors vienas iš jų kartu programuotų. To jis tikėjosi ir to negavo.

Aš pradedu galvoti, kad gal visgi Python nėra tinkama technologija ir reikia rinktis PHP, tada ir mano siūlomi pinigai bus pakankami ir su team’u nebus problemų.

Kažkada kalbėjau su Martynu Jociumi iš Idiles ir jis irgi minėjo, kad Python programuotojų trūksta, kad pradeda žvalgytis po Java pasaulį, tada negalėjau to suprasti, dabar jį puikiai suprantu.

Tad višta ar kiaušinis? Programuotojų trūksta ar darbdavių nėra? O gal kaltas universitetas, kad neruošia pakankamai specialistų? (Mariau, kodėl nebedėstai?)

Dabar man atrodo, kad visgi programuotojui ne technologija ir įdomus projektas svarbiausia. Svarbu stabilumas bei pinigai. Programuotojai nėra linkę rizikuoti prarasti papildomas 2 savaites ieškant naujo darbo, jei mano projektui už pusės metų visgi nepavyks prasimušti ir negalėsiu mokėti atlyginimo. Jiems nėra svarbu, kad darbą Java, PHP ir .Net pasaulyje jie per 2 savaites tikrai ras ir kad jei man pasiseks, tai tie procentai kuriuos jiems siūlau bus tikrai vertingi. Programuotojai nėra verslus žmonės, programuotojai nenori rizikuoti, jiems ir taip gerai gyvenasi.

Įdomu, ką kiti apie visą tai mano.

Straipsnis buvo taisytas 2012.11.17.

Papildomi komentarai:

2012.11.17  Nuo 2008 metų, kai rašiau straipsnį situacija rinkoje pasikeitė. Atsirado naujų darbdavių, nemažai startup’ų naudoja Python, tad programuotojų žinančių šią kalbą ženkliai padaugėjo ir tai džiugina.

4 thoughts on “Python, kodėl nenaudojamas Lietuvoje?

  1. Geras įrašas ;] Domiuosi python, bet tik tiek kiek lieka laiko po studijų ir po kitų dominančių dalykų. Universiteto dar laukia dveji metai, ir jau dabar pradedu žvalgytis python darbų, deja beveik nieko nematyti arba prašoma labai auškto lygio python žinių (ir tikrai aukšto).
    Manau, esu kaip mažuma – nori dirbti tą ką nori, ir 1K didesni pinigai neišreiškia mano lojalumo lygio. Jeigu tik kas pasiūlytų kokį python junior.. kur be django (netgi per tiek laiko nežinau kas tai – mano lyderiai: nano ir geany), būtų parašoma tikslesnė tema, kur be abstrakcijų būtų užtikrinama pagalba ir konsultacija ta tema ir kur tikrai degančius noru išmokti – imtų ir mokytų, po sesijos tą pačią dieną vietoj važiavimo į Palangą (namo) eičiau krapštyti skriptų ir manual’ų, ir konstruočiau kodą

  2. Jau apie metus programuoju python – nesigailiu. Labai platus 3rd party paketu pasirinkimas, kaip sakoma python yra perfekcionistam, kurie neturi daug laiko 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *