JaroCoin eksperimentas: tokenai baigėsi, tegyvuoja bitcoin

Prieš metus JaroCoin – mano asmeninė kriptovaliuta –  išvydo dienos šviesą. Išleidau pirmąją laiko “emisija”  (ITO – Initial Time Offering) ir “atspausdinau” 21 milijoną token-sekundžių. Taip pat pasižadėjau, kad iki savo gimtadienio gruodžio mėnesį, mano paslaugas įsigyti galima bus tik “deginant” JARO (Eurais su manimi atsiskaityti tada buvo neįmanoma).

JaroCoin – mano asmeninė valiuta, 100% padengta mano laiku

JaroCoin esmė – kriptovaliuta 100 procentų padengta laiku, vienas JARO (JaroCoin simbilis) reiškė vieną mano gyvenimo sekundę ir ITO metu ji kainavo 0.00001 bitcoin. Jei kas nors norėdavo mano laiko – pasitarti, pakonsultuoti, programuoti ar pan. – jie pirmiausia turėdavo gauti JARO.

Dalis JaroCoin emisijos buvo numatyti mano miegui, asmeniniams poreikiams. Dalis buvo skirta šeima –  juos valdė mano žmona 😉

Daugiau informaciijos http://jarocoin.com

Balansas šiandien

Kai rašau šį įrašą, mažiau negu penkiolika piniginių turėjo JaroCoin. Iš 21 milijono JaroCoin liko neparduoti 3 milijonai. 85% jų valdo du žmonės/įmonės, dar 10% valdo mano miego piniginė 😉

Yra apie 10 piniginių kurioms priklauso nuo 10 valandų iki 10 sekundžių mano laiko. Daugelio šių žmonių nepažįstų ir nežinau kaip jie planuoja panaudoti mano laiką, tačaiu apie kelis mano laiko savininkus užsiminsiu vėliau.

Ar eksperimentas pavyko?

Žinoma! Tai buvo puikus pokštas. Buvo smagu klausytis kaip žmonės reaguoja, ką sako apie tai kaip galima panaudoti mano laiko. Be to visa tokenų emisija surado savo šeimininkus.

Tačiau žiūrint rimčiau, eksperimentas parodė, kaip sudėtinga (technologiškai ir mentaliteto prasme) yra atsiskaityti tokenais ir kad daug paprasčiau už savo paslaugas priimti bitcoin ar eurus.

Projektas turėjo paslėptą sarkazmo dozę – norėjau parodyti, iki kokio absurdo mus gali privesti ICO su beverčiais utility tokenais bumas. Jei bandome viską tokenizuoti, tai gal galima ir laiką?… Neįtikėtina kiek žmonių į šią idėją žiūrėjo rimtai, skatino praplėsti projektą, padaryti laiko biržą, tikėjo, kad tai gali tapti įdomia alternatyva.

Kiek man žinoma, be manęs pasaulyje tokenizuoti savo laiką bandė dar bent du žmonės: investuotojas iš Rusijos, kuris tokenizavo dalį savo laiko ir skyrė jį startupų konsultacijoms bei viena iš celebrity.

Na o lyginant su kitais ICO, kurių daugumos vertė nukrito virš 99%, mano JaroCoin bent jau buvo padengti realia apčiuopiama verte – mano laiku, o ne abstrakčiais pažadais, kad “užkariausime pasaulį, padarysime revoliuciją, nugalėsime goole ir pan.”, ką siūlė daugelis utility tokenų leidėjų. Norėjau “paerzinti” rinką ir suteikti šiek tiek įžvalgos į ateitį – ir tikiuosi, kad tai pavyko. Mąstantys žmonės “pagavo” pokšto emę. Ir atsakė pokštu – pavyzdžiui, nusipirkdami mano laiko minutę.

Nepraėjo dar nei metai, o apie ICO su utility tokenais jau beveik niekas nebekalba. Valio! Blaivus protas nugalėjo.

Edukacinė vertė

Asmeniškai man JaroCoin yra ne tik pokštas, bet ir edukacinis – šviečiamasis projektas.

Štai viena iš situacijų. Ateina potencialus klientas, kuris nori užsisakyti techninę ICO galimybių studiją. Žinoma, jis nori kurti savo platforma ir leisti joje atsiskaitinėti nuosavais utility tokenais. Sakau – gerai, bet jūs turėsite man sumokėti JaroCoin. Kliento akys tampa didesnės. Jose – nuostaba. Kas tai yra? – pokalbis tęsiasi. Mano privati valiuta. Kainuoja tiek ir tiek bitcoin. Bet tiek kainuoja mano paslaugios. Akys tampa dar didesnės. O iš kur jos gauti? (…) O jūs pagalvojote apie tai, kaip jūsų klientai gaus jūsų utility tokenus? Kur juos saugos? Kaip atsiskaitys?..

Tas klientas ICO taip ir neišleido…

Kitas klientas, nežiūrint į tai, kad per ITO įsigyjo JARO, jais atsiskaityti su manimi už konsultacijas taip ir nesugebėjo: “Taigi jau nusipirkai tavo tokenus, ko tu čia dar nori?”

Tokenizacijos problemos

Iš asmeninės (ir JaroCoin) patirties, su tokenizacija yra dvi pagrindinės problemos.

Pirma, klasikinės ir populiariausios piniginės nepalaiko retų tokenų (“egzotinių”), o tokių yra dauguma. Pinigines reikia specialiai sukonfigūruoti, o tam reikia techninių žinių.

Antra,  norint sumokėti tokenais, reikia piniginėje turėti bent šiek tiek eterio – kad sumokėtum už ethereum tinklo resursus vykdant tokeno transakciją. Negali persiųsti tokeno, kol neturi eterio.

Mes neturime išvystytos technologinės infrastruktūros paprastai prekiauti tokenais.

Jau prieš metus tapau labai skeptiškas tokenizavimo idėjai. Manau, kad tie, kurie priima utility tokenus, ateityje – šalia to –privalės priims mokėjimus eurais ar bitcoin.

Utopinė visuomenė

Ne vienas žmogus manęs klausė, ar aš neplanuoju iš JaroCoin projekto padaryti kažką didesnio – pavyzdžiui, sukurti sistemą, kur žmonės prekiautų ir dalintųsi savo laiku.

Neplanuoju. Man tai atrodo utopinės visuomenės dalis.

Kita vertus, gyvenimas beveik metus tokenizavus savo laką, man asmeniškai buvo įdomus asmeninis iššūkis, apie ką pasakosiu savo sūnui, kai jis paaugs. Panašiai, kaip žmonės iškelia sau iššūkį metus nevalgyti saldumynų ar per dieną nueiti kažkokį skaičių žingsnių.

Taškas

Šiuo tinklaraščio įrašu noriu padėti tašką JaroCoin eksperimente – naujos tokenų emisijos neplanuoju. O jeigu Jūs svarstote savo platformoje priimti savo tokenus, pirmiausia paklauskite savęs – kodėl ne tiesiog eurus ar bitcoin?

P.S. Jeigu Jūs turite įsigiję JaroCoin – būkite ramūs, aš juos priimsiu dar kiek ilgiau nei devynerius metus (kaip ir  numatyta smart kontrakte).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *