Kaip trys šokoladukai atvedė mane į FinTech arba Kodėl aš tikiu kriptovaliutų ateitimi?..

Kaip dabar pamenu 2013 sausį ir mano pokalbį vėlai vakare 6 kvadratinių metrų virtuvėje viename Rygos daugiabučių. Anatolijus man tada pirmą kartą papasakojo apie geekišką virtualią valiutą – Bitcoin. Jo kaina tada pašoko iki rekordinių $20 (palyginimui, pernai gruodžio mėnesį jo vertė siekė 20 000 JAV dolerių).

Bitcoin technologija man tada pasirodė įdomi ir inovatyvi, bet neturinti jokio praktinio pritaikymo. Tada pasakiau Anatolijui: “Puiku, labai įdomi technologija, galėsi panagrinėti daugiau ir dar savo daktaro laipsnį iš šito apginsi. Tačiau aš nematau čia didelio praktinio pritaikymo.” 😉

Tam, kad suprasčiau, kas yra bitkoinai ir kodėl žmonės juos vertina, man pirmiausia reikėjo įsigilinti, kas yra pinigai šiuolaikiniame pasaulyje. Pvz. Atsisakyti klaidingų įsitikinimų kad doleriai yra dengti auksu ir todėl kažko verti…

Kipro krizė – postūmis kriptovaliutoms.

Žvelgiant istoriškai, 2013 metais, Kipre kilo finansų krizė ir vyriausybė ne tik užšaldė žmonių sąskaitas bankuose, bet ir “pasiskolino” dalį jose buvusių lėšų. Tai buvo didelis postūmis žmonėms pradėti pirkti bitkoiną, nes jie gavo šoką supratę, kad tie pinigai, kurie yra bankų sąskaitose, realiai mums nepriklauso.

Kitas pavyzdys – turiu draugų, vystančių verslą Baltarusijoje, kur galioja panašūs įstatymai, tai jie tik prieš atlyginimų mokėjimą perveda pinigus, atsiskaito su darbuotojais ir įmonės sąskaitas laiko tuščias.

Tada susimąsčiau, suvokiau, kad Bitcoin turi real use-case, nes žmonėms asmeninis finansinis saugumas yra labai svarbus, pradėjau ieškoti, kur nusipirkti bitkoinų. Taip atsitiktinai sutapo, kad vienas mano draugų jų šiek tiek turėjo. “Parduok man, – paprašiau, – noriu šiek tiek su jais “pažaisti”. Taip už tris Ritter Sport šokoladukus įsigijau pirmuosius savo 0.3 bitkoino. Aš tiesiog įdiegiau mobilę Bitcoin piniginę, o jis nuskenavus QR kodą persiuntė man bitkoinų. Šiandien tie trys šokoladukai būtų verti apie 2500 USD.

Galima sakyti, kad tie trys šokoladukai man atvėrė kelią į finansinių technologijų pasaulį 😉

Bitkoinų kaina krenta, o aš vis tiek tikiu kriptovaliutų ateitimi. Kodėl?

Kriptovaliutos jau šiandien kelia revoliucinius pokyčius ekonominėje, technologinėje ir socialinėje sferose. Norint tai giliau suprasti, reikalingas trumpas ekskursas į šiuolaikinį pinigų pasaulį.  

Šiais laikais pinigai yra nieko daugiau nei tik valstybės pažadas pirkti tais pinigais paslaugas iš visuomenės, atsiskaityti jais su savo darbuotojais ir rinkti jais mokesčius. Įsivaizduokime įmonę, kuri išlaidžia savo (kripto)valiutą, kuria atsiskaito su darbuotojais, tik ją priima iš klientų ir dar, pavyzdžiui, ima mokesčius už nuomos paslaugas. Tai va, valstybės iš esmės taip ir elgiasi, o jų išleisti pinigai verti lygiai tiek, kiek mes tikime, kad jie verti. T.y. kokio dydžio tos įmones valstybės ekonomika, kokį stabilumą suteikia, koks BVP ir pan. …

Anksčiau valstybiniai popieriukai buvo dengti auksu, bet ir auksas yra vertingas tik todėl, kad mes jį vertiname. Tai tik mainų forma, panašiai kaip cigaretes kalėjimuose.

Man asmeniškai nepatinka šiuolaikinė pinigų sistema: pavyzdžiui, po 2008 metų krizės JAV prispausdino dvigubai daugiau dolerių nei buvo iki tol ir iš esmės nieko neatsitiko. Net JAV dolerio ir euro kursas beveik nepakito. Tai potencialiai veda prie hyperinfliacijos ir socialinių neramumų. Tie – kas turi kontrolę – valstybių centriniai bankai reguliuoja pinigų sistemą ir tai, mano nuomone, nėra gerai.

Manau, žmonija pamažu grįš prie suvokimo, kad jokia valstybė neturėtų “kontroliuoti” pinigų.

Kažkada atsiskaitinėdavome auksu ar sidabru. Tačiau tai nebuvo labai patogu (sunku transportuoti, sunku atsiskaityti už pigias prekes ir t.t.). Išrado monetas, vėliau popieriukus. O dabar, interneto pasaulyje, jau ir popieriukų spausdinti nereikia. Yra tiesiog balansai centriniuose bankuose…

Šiuolaikiniam pasauliui, reikalingi kitokie pinigai, kurių nereguliuoja ir “neprispausdina” jokia valstybė. Ir aš tikiu, kad bitkoinas yra arčiausiai šio tikslo. Jis jungia geriausias sąvybęs iš aukso (limited suplly, sunku padirbti, sunku prikasti naujo) ir skaičiukų bankų duomenų bazėse (patogu saugoti ir apskaičiuoti, lengva atsiskaityti internetu, lengai dalinasi į mažus vienetus). Bitkoinas – mūsų dienų auksas.

Mes bendraujame be sienų, mes keliaujame be sienų – šiuolaikiniam pasauliui reikalingi pinigai, kurie judėtų greitai ir be ribų. Pavyzdžiui, prieš kurį laiką man reikėjo pervesti narystės mokestį į WonHwaDo asociaciją Pietų Korėjoje – bankinė transakcija truko ilgiau nei savaitę ir kainavo vos ne pusę to narystės mokesčio. Kitą kartą matyt prašysiu susimokėti bitkoinais 😉

Blockchain gali būti didesnis negu pats Bitkoinas

Bitkoinas tapo įmanomas dėl naujos technologijos, vadinamos blockchain (blokų grandinė) – aš manau, tai didžiulis technologinis ir filosofinis šuolis, kurio ateities mes dar negalime numatyti.

Bitkontas susijęs su Blockchain panašiai email susijęs su Internetu. Abiem atvejais mes matome vieną konkretų pritaikymą technologijos, kuri gali žymiai daugiau.

Mes esame tik blokchain technologijos priešaušryje ir apie potencialius jos pritaikymo būdus aš rašysiu šiame tinklaraštyje ateityje.

P. S. Vakar mano automechanikas paklausė, ar aš žinau ką nors apie kriptovaliutas ir ar verta parsisiųsti iš Kinijos įrangą. Burbulas greitai sprogs – pagalvojau aš. – Nors… gal tai požymis ar mass adoption pradžią?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *