Kriptovaliutos: “baisu” ir “atsargiai”?

Šiandien apie kriptovaliutas visuomenėje vyrauja labai prieštaringa nuomonė. Viena vertus, iš savo draugų ir pažįstamų girdžiu, ir spaudoje skaitau, kad kriptovaliutos yra “baisu” ir “atsargiai”; be to, nemažai centrinių bankų yra pasakę, kad nerekomenduoja investuoti į kriptovaliutas. Antra vertus, twitter ir žiniasklaida yra pilna informacijos apie tai, kad kažkas

investavo prieš metus ir dabar yra milijonierius. Kai kurie žmonės pradeda galvoti: o kodėl aš taip negaliu?

Nėra tokio dalyko kaip “Milijonierius per naktį”

Visų pirma blockchain technologija nėra vien tik apie investavimą ir praturtėjimą. Antra, aš nemanau, kad egzistuoja toks dalykas, kaip – “Milijonerius per vieną naktį”. Taip, žinoma yra žmonių kurie iš ankstyvo investavimo į Bitcoin uždirbo apvalias sumas. Tačiau nereikia pamiršti, kad tie žmonės patikėjo niekam nežinoma technologija jau prieš ketverius ar penkerius metus. Ir nežiūrint į taip vadinama “bitcoin žiemą”, kuri trūko virš dviejų metų ir kai bitcoin kaina krito nuo 1200 iki 250 JAV dolerių, jie nepardavė savo monetų, nesupanikavo.

Turiu pažįstamų, kurie nupirko savo pirmajį bitkoiną 2014 metais, kai jis kainavo apie 1000 JAV dolerių, ir už mėnesio pradėjo kristi. Krito ilgai, vėliau ilgai ir nuobodžiai laikėsi ties 300-500 dolerių atkarpa. Čia jums ne mėnesį ar du palaukti, tai buvo metų metais. 2017 pradžioje, po trijų metų tikėjimo – investuotajai išėjo ant nulio. Daugelis žmonių pardavė anksčiau, pardavė į minusą. Prieš du metus kalbėjausi su vienu iš draugų, kuris nupirko per praeitą piką ir paklausiau –  ar neplanuoja parduoti. Jis man atsakė : “oi, oi, blogai su ta mano bitcoin investicija, bet aš tuo tikiu, todėl nieko nedarysiu”. Dabar jis pardavė, kai kaina buvo 15 000 JAV dolerių. Jis labai gerai uždirbo – 15 kartų. Tai yra 1500% per trejus metus! Nežinau, ar buvo įmanoma kažkur kitur geriau uždirbti. Bet buvo laikas, kai jis buvo geram minuse.

Istorija kartojasi?

Dabar yra labai panaši situacija. Nemažai žmonių nusipirko bitcoin, kai jo kaina buvo po 15 000 – 18 000 JAV dolerių, tikėjosi kad viskas dar augs ir augs, ir augs… O rinka pasisuko ir dabar jo kaina 6 000 JAV dolerių. Jeigu žmogus suinvestavo savo paskutinius pinigus, tai čia didelė problema, ypač jei jis suinvestavo ne savo, o pasiskolintus pinigus.

Jeigu galite nepardavinėti dabar, ne pardavinėkite. Palaukite dar bent metus ar pusantrų. Bitcoin po 15 000 dolerių tada gali atrodyti kaip labai gera kaina.

“Atsargiai”, “Baisu”. Kodėl bankininkai taip sako?

Jeigu kriptovaliutų ateitis tokia šviesi, kodėl bankininkai visus gąsdina? Aš čia matau 3 pagrindines priežastis: politinę, ekonominę ir edukacinę.

Visų pirma, pažvelkime iš politinės pusės. Centriniai bankai ir visokio plauko reguliatoriai atlieka gan svarbią, ekonomikos stabilizavimo funkciją. Dėl kriptovaliutų kainų svyravimo ir nepakankamo ekonominio išsilavinimo, nemažai žmonių kurie prisiskolino pinigų tikėdamiesi greito praturėjimo, jau yra didelėje bėdoje. Be to, šioje – praktiškai nereguliuojamoje-  rinkoje vyksta nemažai SCAM’o, kur vieni pasipelno iš kitų naivumo. Jeigu daug piliečių įsitrauks į spekuliaciją kriptovaliutomis arba investavimą į ICO,  o po to praraę visus pinigus atsidurs ant bankroto slenksčio, kils nemažai neramumų, politinis nestabilumas, nepasitenkinimas valdžia ir t.t. Naturalu, kad centriniai bankai nori kažkiek “nusiplauti rankas”.

Žiūrint iš ekonominės pusės,  bitcoinas ir visa kriptomanija sudaro tam tikrą grėsmę bankiniam sektoriui. Kol kas viešai niekas to neišsako, tačiau nereikia būtų genijumi, kad galėtum tai pastebėti.

Na ir žinoma nemažą rolę žaidžia nežinojimas, nesupratimas, kas yra bitcoin ir kaip jis veikia. Iš pirmo žvilgsnio visa tai gali atrodyti kaip tiesiog eilinis burbulas arba piramidinė schema, kur tie, kas atėjo anksčiau, pasipelno iš tų, kurie prisijungia vėliau.

Aš tikiuosi, kad visgi 2018 metai bus “gerojo reguliavimo” metais. Kai vis daugiau bankininkų, politikų ir ekonomistų įsigilins į kriptovaliutų specifiką ir pradės kurti įstatymus, kurie apsaugos eilinius žmones ir tuo pačiu metu nesužlugdys visos tik gimstančios inovatyvios šakos.

Bitcoin – nusikaltėlių pinigai?

Dar vienas “baisu” serijos argumentas yra kad tai – nusikaltėlių pasaulio pinigai.

Jau prieš keletą metų liūdnai pagarsėjo Silk road – black market, kur buvo atsiskaitoma vien bitcoin narkotikams, ginklams ar kitiems dalykams įsigyti.

Internete yra nemažai tokio tipo pasisakymų: “jei jūs kada bandėte nusipirkti žolės, tai žinote, kad nueiti pas prekeivį, kuris stovi už kampo, yra labai nemalonus procesas. Daug patogiau internetu užsisakyti žolės ir atsikaityti bitkoinais, o po kurio laiko paketas su norima preke tau atkeliauja į namus.”

Bitcoin turi vieną labai įdomią savybę: jis kažkuo primena grynuosius pinigus. Kai mes kažkur atsiskaitome grynaisiais, mes tai darau anonimiškai. Po to atsekti mūsų tokį pirkimą labai sunku, nebent tai – pažymėti pinigai… Bitcoin yra digital cash. Mes nežinome, kam priklauso konkretus adresas bitcoin piniginėje, tačiau teoriškai atsekti bitcoin tranzakciją dažnai įmanoma. Tad galima sakyti, kad atsiskaitymas grynaisiais yra anonimiškiau negu bitcoin. Ne veltui būtent grynieji pinigai naudojami narkotikų platinime, prostitucijoje ir pan. Ir bitcoin rinkos dalis ten vis dar yra tikrai nedidelė. Tai ką, dabar mums reikėtų uždraust: banktotus ir monetas? Juk tai tikrieji nusikaltėlių pinigai!

Bitcoin, kaip ir eurai, kaip ir bet koks mainų vienetas (medium of exchange) yra tik įrankis. Jis gali būti naudojamas ir geram tikslui ir nelabai.

Patarimas draugams: neinvestuokite paskutiniųjų pinigų

Dabar, kai kriptovaliutų rinka nuėjo žemyn daugiau negu tris kartus (lyginant su šių metų sausio mėn.), yra gan palankus metas pradėti pirkti. Tačiau nepirkite kriptovaliutų iš pinigų, kurių jums gali prireikti per artimiausius du metus. Verčiau investuokite reguliariai ir po truputi. Investuokite tiek pinigų kiekvieną mėnesį, kiek prarasti būtų nebaisų (jeigu uždirbate 500 EUR, tada investuokite po 20 EUR, jeigu po du tūkstančius, tada matyt ir 200 EUR per mėnesį yra protinga suma).

Žmonės, kurie eina į šią rinką iš paskutiniųjų pinigų, bus pirmieji, kurie pradės pardavinėti į minusą. Jiems bus sunku prarasti 20 procentų. Pavyzdžiui, jei žmogus uždirba 500 eurų ir pasiėmė greitųjų kreditų 5000 eurų tam, kad nusipirktų kriptovaliutos, tai jeigu kriptovaliutos mėnesį eina į minusą, tai jam jau labai baisu. O po trijų mėnesių jau reikia grąžinti greitąjį kreditą… Nepavydžiu tiems, kas atsidūrė tokioje padėtyje.

Dar kartą pasikartosiu, kad netikiu milijonieriais per naktį. Niekas neuždirbo milijonų per naktį. Tie žmonės patikėjo kažkuo labai seniai. Jie buvo pakankamai protingi nesukišti ten pinigų, kurie jiems skaudėtų ir todėl galėjo išlaukti “kripto žiemą” nepardavus nuostolingai.

Investuoti į kriptovaliutas rizikinga, bet – aš tikiu bitkoinu ir blockchain technologija apskritai. Ir tikrai norėčiau, kad mano draugai turėtų bet gabaliuką nuo bitcoin.

Kriptovaliutų yra daug ir kartais žmonės prašo patarimo ką pirkti. Mano pozicija paprasta, pirkite laiko patikrintus koinus, o tai yra bitcoin, litecoin, ethereum. Klasika ir mėnulyje yra klasika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *